Kizomba Historiek

Wat is Kizomba ?

De Angolese woorden “Kizomba / Kizombada” betekenen “feest” in Kimbundo. Kimbundo is de tweede meest gesproken Bantu-taal uit Angola.
Kizomba kan zowel verwijzen naar een muziekgenre als naar een dansgenre.

Kizomba als Muziekgenre

Begin jaren 80 was de muziekgroep Kassav uit Martinique/Guadeloupe/Haïti met hun Zouk en Compa muziek heel populair over de ganse wereld. Ook in Angola was Kassav geliefd.

In diezelfde periode (1983-1984) creëerde de Angolese muziekant Eduardo Paim een ongewone muziekgenre die men later Kizomba ging gaan noemen. De invloed van de Zouk muziek was essentieel in de creatie van Kizomba muziek.

Eduardo Paim
Eduardo Paim
Kassav
Kassav

In tegenstelling tot Semba, wordt Kizomba gekenmerkt door een trager ritme met een sensueel gevoel. Gezien Angola een ex-kolonie is van Portugal, wordt veel Kizomba muziek in het Portugees gezongen. Maar in het begin werd Kizomba ook in Kimbundu en andere nationale talen uit Angola gezongen.

Kizomba als Dansgenre

Kizomba is een populaire, urban dans uit Angola en wordt voornamelijk gedanst op feesten (Dança de Festa) en bijeenkomsten. De dans bestaat uit trage passadas (stappen) en ritmische bewegingen waarbij 2 lichamen op een vloeinde wijze als één dansen. De dansstappen komen van de Social Semba, maar met een verschillende interpretatie van de muziek, waardoor het zijn eigen identiteit creëert. Vele Angolezen maken op dansgebied geen onderscheid tussen Kizomba en Semba.

De Cubaanse aanwezigheid tijdens de burgeroorlog in Angola (1975 – 2002), heeft ook een invloed gehad op de Angolese danscultuur en de Kizomba als dans. Zo kan men Cubaanse elementen als de “tornillos” uit de Cubaanse Son terugvinden. Tango en Milonga hebben eveneens de Kizomba beïnvloed en sommigen beschrijven Kizomba als een “Afrikaanse Tango”.

Een van de beroemdste Angolese Semba en Kizomba dansers is Mateus Pelé do Zangado. Hij is de Kota, (angolees woord om naar een oudere, wijze te verwijzen op een respectvolle manier) die heelwat jonge Angolese dansers inspireerde.

Samengevat kan men zeggen dat Kizomba 2 ouders heeft :
– Als dans: de Semba uit Angola
– Als muziek: de Compas uit Haïti (konpa in Hatiaans Creools) en Zouk uit Guadeloupe/Martinique

Tijdslijn van Massemba tot Kizomba

1912 - Samba Cuteco "A Passada"
1920 - Massemba "Rebita"
1930 - Carnaval
1947 - Semba Musical
1950 – Semba de Cadência Lenta (Trage Kadans, Kotas Dance)
1960 - Semba Cadência Acelerada (Snelle Kadans, Kotas Dance)
1980 - 1983 - Kizomba
1985 - 1986 - Tarraxinha